Om civil rätt

Din guide till allt som gäller civil rätt, juridik och domstol

Svenska lagen på nätet

Det går mycket väl att läsa den svenska lagen påt nätet. Man måste inte skaffa hem den stora och tjocka lagboken och ha den och samla damm i bokhyllan. Dessutom tillkommer det nya lagar och avskaffas gamla och förlegade lagar – mest hela tiden.

Det gör – att det redan efter några år – kommer lagboken (som man har i sin bokhylla) – vara inaktuell. Detta gäller ju dock inte hela lagboken, men en och annan lag. Av den anledningen är det bättre och mer aktuellt att läsa den svenska lagen på nätet. På så sätt sparar du plats på bokhyllan till annat, och du sparar pengar genom att inte köpa lagboken alls. Men var hittar man den svenska lagen på nätet?

Så hittar du snabbt och enkelt svensk lag på nätet

  1. https://lagen.nu
  2. https://lagboken.se
  3. https://lagrummet.se
  4. http://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar

För en lekman är det inte alltid lätt att förstå vad lagen innebär – och ännu svårare är det att förstå hur den ska tolkas. Om det är så att man undrar över hur lagens intention är – det vill säga hur politikerna tänkte när de stiftade de nya lagarna, kan man alltid söka efter lagen på riksdagens hemsida (http://www.riksdagen.se/sv/global/om-webbplatsen/hjalp-och-support/att-soka-pa-webbplatsen).

Om du klickar på denna länk kan du komma till riksdagens hemsida där du kan söka antingen genom att söka på själva namnet, eller genom att skriva in ett eller flera ord som kan ingå i den lag som du söker efter. Genom att söka på denna hemsida, så kan du egentligen få tag i vilken lag som helst, så denna sökmotor är mycket bra. Annars är det bara att googla lagen som du vill ha tag i. Försök tänka ut några bra sökord som kan ingå i den lag som du letar efter. Även Google har en mycket bra sökmotor (som bekant kanske).

Bra om så många som möjligt läser om svensk lag

Över huvudtaget är det verkligen att rekommendera att läsa igenom vad de olika lagarna säger. På det sättet blir det lättare att förstå vad som händer i samhället, och vad de olika domarna vilar på när tingsrätter och hovrätter beslutar. Ibland kan det nämligen vara oförståeligt när det kommer domar som verkar helt i det blå. Ibland kan nämligen även domstolarna och domarna och nämndemännens beslut verka ofattligt korkade, men även de försöker i bästa fall att tolka vad politikerna har tänkt sig när de har stiftat lagarna som domstolarna sedan ska tillämpa.

De olika straffskalorna kan verka svåra att förstå, men läser man lagen såsom den är skriven, och framför allt om du läser om hur lagen blev till och vilka diskussioner och förarbeten som har föregåtts innan lagen stiftades, blir vissa saker mer begripliga. Dock måste vi friskriva oss från att vissa lagar inte alls är särskilt begripliga, och det kan i vissa fall bero på att några lagar har många, många år på nacken. Det är sådana lagar som ofta brukar försvinna, då politikerna anser att lagarna är föråldrade och inte är särskilt giltiga längre.